Stoofvlees

(voor 4 personen)

Ingrediënten:

  • 1 kilo runder riblappen
  • 2 uien, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 2 plakjes ontbijtkoek
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels boter
  • 500 ml runderbouillon
  • 500 ml donker bier (zoals Belgisch bruin bier)
  • Zout en peper naar smaak
  • Olie, om te bakken

Bereidingswijze

  1. Snijdt de riblappen in grote poulet blokken.
  2. Verhit een beetje olie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Bak het rundvlees in porties aan alle kanten bruin. Haal het vlees uit de pan en zet het opzij.
  3. Voeg de boter toe aan dezelfde pan en fruit de uien en knoflook tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten.
  4. Voeg de azijn toe en roer goed om eventuele aanbaksels los te maken van de bodem van de pan.
  5. Doe het gebakken vlees terug in de pan en voeg de laurierblaadjes, kruidnagels, bruine suiker,ontbijtkoek, runderbouillon en bier toe. Roer goed door en breng het geheel aan de kook.
  6. Zet het vuur laag en laat het stoofvlees met een deksel op de pan ongeveer 2 tot 3 uur sudderen, of totdat het vlees zacht en mals is. Roer af en toe en voeg water toe als dat nodig is om de
    gewenste dikte van de saus te bereiken.

Proef en breng de stoofpot op smaak met zout en peper.