Côte de boeuf met rode wijnsaus en aardappelpuree

(voor 4 personen)

Ingredienten:

Voor de côte de boeuf:

  • 1 côte de boeuf van ongeveer 1 kilogram
  • Zout en peper
  • Verse rozemarijn en tijm
  • Olijfolie

Voor de rode wijnsaus:

  • 1 fles rode wijn
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 ml runderbouillon
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • Boter

Voor de aardappelpuree:

  • 1 kg aardappelen, geschild en in stukken gesneden
  • 100 gram boter
  • 100 ml room
  • Zout en witte peper

Bereidingswijze

Voor de Côte de boeuf:

  1. Haal de côte de boeuf minstens een uur voor het bakken uit de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen.
  2. Breng de côte de boeuf aan beide zijden royaal op smaak met zout en peper. Als je van knoflook houdt, kun je ook wat fijngesneden knoflook over het vlees wrijven.
  3. Verhit een ruime koekenpan op hoog vuur en voeg een beetje olijfolie toe.
  4. Schroei de côte de boeuf aan beide zijden dicht in de hete pan. Hierdoor krijgt het vlees een mooie bruine korst.
  5. Voeg eventueel verse kruiden toe, zoals tijm en rozemarijn, voor extra smaak.
  6. Zet het vuur lager en bak de côte de boeuf verder tot de gewenste gaarheid is bereikt.
  7. Haal de côte de boeuf uit de pan en laat het vlees een paar minuten rusten voordat je het aansnijdt. Hierdoor behoudt het vlees zijn sappen en wordt het malser.

Voor de rode wijn saus:

  1. Fruit een ui en knoflook in wat boter in de pan.
  2. Voeg de rode wijn toe en laat het inkoken tot ongeveer de helft.
  3. Voeg de runderbouillon en tomatenpuree toe. Laat sudderen tot de saus is ingedikt.
  4. Breng op smaak met zout en peper

Voor de aardappelpuree:

  1. Kook de aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn.
  2. Giet af en pureer de aardappelen met boter en room.
  3. Breng op smaak met zout en peper. Voeg indien gewenst truffelolie toe voor extra smaak!

Genieten van een heerlijk stukje vlees!